merry christmas

...din partea colectivului Spitalului Militar de Urgență REGINA MARIA Brașov!

Video
Materiale
Video

Sănătate prin Educație" TV IBv Col.Dr. ALEXANDRU KERESZTES

Caravană Medicală-Spitalul Militar de Urgență Regina Maria Brașov- Lunca Mărcușului

Adenomul de prostata - Tratamentul minim-invaziv TURis - Dr. Vitalie Mogoreanu

Materiale
Spalatul mâinilor
Alimentatie
Ghid prevenire rezistenta la antibiotice
Hipertensiunea
Prevenire clostridium
Ghid pentru vizitatori
Drepturi pacient
Spalatul mâinilor

Principalele boli care se pot transmite datorita mainilor murdare sau contaminate

§         afectiuni digestive: diaree, hepatita A, gastoenterita, parazitoze intestinale, dizenteria, etc.

§         afectiuni respiratorii: raceli, bronsite, gripe, pneumonii, etc.

§         infectii si boli ale pielii sau ale ochilor.

 

Cand trebuie sa ne spalam obligatoriu pe maini

§         inainte de a manca (indiferent ca este vorba de cele 3 mese principale sau de un fruct ori o gustare mica);

§         inainte si dupa ce ati fost la toaleta;

§         dupa ce ati circulat cu un mijloc de transport in comun, ati fost intr-un spital sau in orice loc aglomerat si cu potential infectios

§         dupa contactul cu obiecte folosite de numeroase alte persoane, precum: barele din mijloacele de transport in comun, clante, toalete publice, bani, etc.

§         dupa ce v-ati jucat cu animale

§         dupa ce ati manipulat gunoiul

§         dupa ce ati tusit sau stranutat (sau daca cineva a tusit si a stranutat si este racit) mergeti si va spalati, tusea si stranutul sunt modalitati de raspandire a bacteriilor si virusilor

§         inainte si dupa ce ati atins o persoana bolnava sau ranita

§         inainte si dupa ce ati tratat orice rana ori taietura

§         dupa ce v-ati intors de la serviciu etc.

 

Etape si reguli pentru spalarea corecta a mainilor

 1. Inmuiati bine mainile in apa de preferinta calda

Pentru o spalare eficienta este esential ca mainile sa fie bine inmuiate in apa calda pentru a permite curatarea eficienta si patrunderea sapunului pentru o dezinfectare cat mai profunda. Insistati atat la nivelul palmelor, al degetelor cat si la nivelul unghiilor. Este indicat sa folositi apa calda pentru a ajuta la desprinderea celulelor moarte si a bacteriilor.

 2. Aplicati un sapun adecvat nevoilor dumneavostra

Daca va spalati frecvent este recomandat sa utilizati un sapun solid sau lichid de calitate superioara, cu ph neutru. Pentru prevenirea uscarii mainilor puteti alege un sapun care sa contina glicerina, produs care hidrateaza mainile in profunzime. La serviciu sau in orice alte locuri publice evitati sa folositi sapunul solid deoarece acesta poate fi o adevarata sursa de microbi.

 3. Sapunirea propriu-zisa si efectuarea gesturilor corecte pentru spalarea mainilor

Pentru o spalare corecta trebuie sa ne sapunim minim 20 de secunde. Frecati bine mainile si insistati asupra tuturor suprafetelor, de la varful degetelor, pana la incheieturile mainilor (inclusiv), nu uitati de locurile de sub unghii unde le place germenilor sa se ascunda. Nu va grabiti, pentru ca riscati sa va spalati superficial si sa nu indepartati toate bacteriile si virusii.

O data pe zi sau chiar mai des daca se impune si lucrati intr-un mediu cu multa mizerie este recomandat sa va curatati unghiile cu o periuta speciala pentru acest scop, care are perii foarte subtiri si rigizi pentru a intra in cele mai stramte locuri.

 4. Clatirea mainilor

Mainile trebuie clatite foarte bine, minim 10 secunde cu apa multa, pentru a nu lasa nicio urma de sapun pe maini pentru a nu lasa nicio urma de sapun pe maini, la inceput calda si apoi din ce in ce mai rece.

 5. Inchiderea robinetului

Pentru inchiderea robinetului utilizati o bucata de hartie igienica pentru a nu lua de pe robinet eventualele bacterii sau virusi.

 6. Usucarea mainilor

Pentru uscarea mainilor este recomandat sa folositi un prosop de hartie, pe care ulterior sa-l aruncati. Evitati sa va usucati mainile la uscatorul electric, pentru ca acestea au strans de-a lungul timpului numeroase bacterii si nu fac decat sa le imprastie pe mainile dumneavoastra curate.

 Modalitati de protectie

In cazul in care trebuie sa manipulati substante acide, toxice sau foarte murdare nu ezitati sa purtati manusi. De asemenea, chiar si curatenia in gospodarie si utilizarea unor produse abrazive necesita utilizarea unor manusi de protectie pentru a evita fisurarea pielii deoarece prin aceste mici crapaturi, bacteriile si virusii pot intra. Chiar daca purtati manusi dupa terminarea activitatii spalati-va foarte bine pe maini.

 Solutii de compromis in cazul in care nu aveti posibilitatea de a va spala pe maini

In cazul in care nu aveti posibilitatea de a va spala pe maini si sa utilizati sapunul puteti apela la alte modalitati de curatare  extrem de eficiente: servetele umede antibacteriene, gel de curatare, vaporizatoare etc. Alcoolul etilic continut de aceste produse poate inlatura microbii in doar cateva secunde, iar parfumul delicat confera mainilor tale un miros placut. Aceste produse pot fi achizitionate atat de magazine cat si din farmacii.

Alimentatie

Alimentaţia sănătoasă este esenţială în creşterea şi dezvoltarea unui copil. Pentru a înţelege mai bine ce alimente sunt potrivite, putem consulta Piramida alimentelor, un fel de top al alimentelor: ce şi cât trebuie consumat din fiecare aliment. Astfel, în dieta zilnică, sunt recomandate în cantităţi mari alimentele de la baza piramidei, iar în cantităţi mai mici alimentele din vârful piramidei.

Cerealele

Se află la baza piramidei. În această grupă intră alimentele din grâu, orez, ovăz, porumb, orz sau alte cereale: pâine de toate felurile şi alte produse de panificaţie. Cerealele trebuie să fie o treime din cantitatea de alimente consumată zilnic.

Fructele şi legumele

Fructele şi legumele aduc multe vitamine şi săruri minerale şi reprezintă o treime din alimentaţia zilnică ideală.

Lactatele

Laptele şi produsele din lapte (brânză, iaurt, caşcaval şi altele) sunt foarte importante pentru creştere. Calciul din aceste produse face ca oasele să fie tari, rezistente. Cantitatea recomandată de lactate este de un sfert din totalul de alimente consumate în fiecare zi.

Carnea şi ouăle

Sunt alimente foarte importante pentru că aduc organismului „cărămizi“ din care se construiesc oasele şi muşchii (alături de lactate). Tot aici este inclus şi peştele, care este foarte sănătos. Niciun copil nu poate creşte dacă nu mănâncă ouă, carne şi lactate. Un sfert din alimentaţia zilnică trebuie să fie format din carne şi ouă.

Dulciurile

Dulciurile sunt, ca şi grăsimile, în vârful piramidei alimentare – adică, din tot ceea ce mănâncă un copil într-o zi, ele trebuie să reprezinte cât mai puţin. În categoria „dulciuri” intră şi sucurile, care conţin cantităţi mari de zahăr! Pe copii dulciurile îi agită iar dinţii de lapte sunt mult mai sensibili la zahăr.

Grăsimile

Uleiurile de diferite feluri (floarea-soarelui, măsline, porumb etc), seminţele, nucile – toate conţin grăsimi bune şi trebuie consumate pentru a avea un copil sănătos, deşi în cantităţi relativ mici.

Apa

Apa este elementul esenţial al vieţii şi reprezintă 70% din corpul nostru. Un copil cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani trebuie să consume între 90-100 ml apă/kg în fiecare zi.

Ghid prevenire rezistenta la antibiotice
Hipertensiunea
Prevenire clostridium
Ghid pentru vizitatori
Drepturi pacient
 • Ambulatoriul Integrat

  Pacienţii pot beneficia de servicii ambulatorii pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist din alte cabinete aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate
  Mai mult
 • Servicii Medicale de Urgență

  Integrat în sistemul medical militar de urgență, spitalul nostru asigură primirea și rezolvarea urgențelor prin Compartimentul de Primiri Urgenţe.
  Mai mult
 • Program

  • Internări
   Lu-Vi : 07.00 - 15.00
  • Farmacie
   cu Circuit Deschis
   Lu,Ma,Jo,Vi : 07.00 - 15.00
   Mi: 07:00 - 17:00
  • Imagistică
   Lu-Vi : 08.00 - 20.00
  • Recoltare analize
   Lu-Vi : 07.30 - 09.00
  • Vizită
   Lu-Du : 15.00 - 16.00

Solicita o programare

Arta medicinii constă în amuzarea pacientului în timp ce boala se vindecă in mod natural.

— Voltaire
Acces ForumAcces MailProgramare ONLINE
ro_RORomână
en_USEnglish ro_RORomână