Implant de cristalin

Cu ajutorul acestei metode, lentila din interiorul ochiului, ce poarta numele de cristalin, este inlocuita cu un cristalin artificial multifocal cu o dioptrie adaptata nevoilor ochiului respectiv, in asa fel incat, dupa operatie, sa nu mai aiba nevoie de ochelari. Dupa implantare, cristalinul artificial ramane functional tot restul vietii. Operatia se face la ochi diferiti in zile diferite. Intervalul minim intre operatii este de 48 de ore.

Tehnica operatorie este similara cu operatia de cataracta, numai ca in acest caz cristalinul natural este inlocuit inainte de a aparea tulburari cristaliniene.
In momentul in care se face operatia, se schimba cristalinul, dar suportul acestuia ramane pe loc, iar la perioada variabila de timp, acest suport isi pierde din transparenta, fenomenul numindu-se cataracta secundara. Tratamentul cataractei secundare este nechirurgical, cu laser si se desfasoara in cabinet. In mod normal, aceasta afectiune apare o singura data.

Rolul operatie este de a corecta dioptriile, nu de a imbunatati vederea.

Prin asta intelegem ca dupa operatie ochiul va vedea fara ochelari sau lentile de contact la fel de bine cum vedea inainte de operatie cu cea mai buna corectie optica (ochelari/lentile de contact).
In cazul in care dioptriile sunt foarte mari sau extreme sau cand sunt combinate cu astigmatism este necesara implantarea unui cristalin artificial multifocal personalizat. Acest tip de cristalin este produs pe comanda, iar perioada de asteptare este de maxim 2 luni.